Virtuell virkelighet blant Vest-telemarks vakre fjell

HAR TROEN PÅ FREMTIDEN

På toppen av Næringshagen i sentrum av Seljord finner du det splitter nye lokalkontoret til Norconsult – Norges største rådgivende ingeniørbedrift. Tolv kontorer står klare med store, åpne vindusflater. Skorvefjell troner høyt i horisonten og det hemmelighetsfulle Seljordsvannet ligger like ved.

Inne i de topp moderne lokalene er det behagelige omgivelser i harmonerende farger, med en elektrisk atmosfære full av forventning. Teamet i Seljord er allerede før offisiell åpning fem stykk sterke – tre damer og to menn – fordelt på fagene VA-prosess og miljø. Det satses på det papirløse og høyteknologiske, og teamet forholder seg daglig til det nyeste innen digitalisering. Med 3D brillene på gir VR (virtuell virkelighet) teknologien mulighet til bokstavelig talt å gå inn i prosjektene. Dette gir nye muligheter, det er fremtidsrettet og fremtiden har de stor tro på.

– At ingeniørbedrifter har gode vekstvilkår borte fra byenes støv og støy vet vi, det er kompetansen som teller, ikke geografien forteller Mathias H. Kleppen, som selv har erfaring fra by og land i inn- og utland. 

 

«Det er kompetansen som teller – ikke geografien»

I SELJORD MED NORDEN SOM MARKED

På landsbasis tilbyr Norconsult sine i underkant av 3000 ansatte rådgivning innen alt fra arkitektur til industri, energi, IT og samferdsel. I tillegg har de mange spesialister innen vann og avløp, samt alle miljøfag. Fem av disse befinner seg altså i Seljord og har Norden som marked.

Svein Forberg Liane har mange år bak seg i bransjen, og er en fagspesialist på nasjonalt toppnivå innen drikkevannrensing. Han startet opp lokalkontoret til Norconsult i Vest-Telemark, og har ingen planer om å flytte fagfeltet ut av bygda der en så enkelt kan gå fra spennende arbeid til rikholdig fritid uten å stå i kø. Teamet utfører oppdrag av varierende innhold og størrelse. Med digitale verktøy kan det meste løses fra Seljord, ispedd noe reisevirksomhet, befaringer og feltarbeid. 

– Vi er etablert her fordi vi trives i disse omgivelsene. Vi leverer store oppdrag over hele norden, og høster et godt renommé in-house i konsernet, forteller Svein. 

De har allerede opparbeidet seg et godt omdømme hos flere av de største interkommunale VA-selskapene, i tillegg til et mangfold av kommuner og private aktører spredt over det ganske land. I skrivende stund jobbes det også med et stort prosjekt i Uppsala, Sverige. Til forskjell fra de fleste andre store rådgivende ingeniørbedrifter er Norconsult eid av de ansatte. Det merkes at dette har en svært positiv virkning på arbeidslyst og personlig engasjement.  

«Med digitale verktøy kan det meste løses fra Seljord»

 

DET SKAL VÆRE TRIVELIG Å GÅ PÅ JOBB

Selv om dagene ofte er hektiske og prosessene krevende, er det likevel tid til småprat over kaffekoppene. Det legges stor vekt på at det skal være trivelig å gå på jobb. Slik blir det gode prosjekter, fornøyde kunder og flere jobber av, sier Svein F. Liane.

De nye kontorene med fellesareal, kjøkken, møterom, VR-rom og terrasse skal fylles med nye prosjekter, samarbeid og inspirerende arbeidsmiljø. Foreløpig må staben håndtere kunsten å ikke si ja til for mange spennende prosjekter på en gang, men det finnes et bredt spekter av muligheter om flere blir med på laget.

Når kontorene fylles med fagfolk som har bolyst og utdanning innen vann og miljø, eller har erfaring innen de andre fagområdene Norconsult tilbyr på landsbasis, eller studerer og trenger en praksisplass, kan en sammen innta mer land.

«At dette kontoret i sine naturskjønne omgivelser vil by på trivsel og spenning, trenger man ikke engang 3D briller for å se!»

Hvem? Svein Forberg Liane

Fra: Skien

Status: Gift

Utdanning: Sivilingeniør 

Hva? Sivilingeniør VA-prosess

Fritid: Fjellet og hytta

Hvem? Mathias H. Kleppen 

Fra: Hjartdal

Status: Gift og to barn

Utdanning: Master natur-, helse- og miljøvern

Hva? Rådgivende ingeniør og gruppeleder 

Fritid: Musikk, skogen, fjellet og hagen

– For å gjøre en god jobb skal man ha det godt. Jeg er opptatt av at alle finner en balanse i arbeidet og livet sitt. Det står ikke på geografi, kompetanse eller utstyr for å gjøre en god jobb her, sier Mathias H. Kleppen. Her trives den som liker autonomi i kombinasjon med teamarbeid. Det å kunne fagkontrollere hverandre gir en trygghet, det å bli sett gir tilhørighet, og det å ha stor påvirkningskraft over egen hverdag gir motivasjon.

FAGHOOKS

– Vann og avløp (VA)

– VA-prosess

– VA-ledningsnett

– Forskning og utvikling (FoU)

– Drikkevannsforsyning

– Norden som marked

– Kraftfelt

– Opplæring

– Utdanning

– Masteroppgave

– Forskning

– Prosjektleder og fagansvar

– Utviklingsprosjektering

– 3D modellering

– Bygningsinformasjonsmodell (BIM)

– 3D møterom med VR

– Papirløs prosjektering

– Miljø

– Geoteknikk

– Arealplan, bygg og eletronikk

– Hydrogeologi

– Hydraulics

– Water Pumps

– Public Works

– Risk Management 

– Research and Development (R&D)

– Environmental Management 

– Natural Resource Management 

– GIS, AutoCad, Novapoint, Civil 3D, PCSWMM

– Environmental Impact Assessment

– Sustainable Development

– Climate Change

– Project Planning 

– Proposal Writing

– Water Resource Management 

– Energy 

– Hydropower

– Water Safety Plans 

 

 

VI TRENGER FOLK SOM KAN TA VERDEN HJEM TIL VEST-TELEMARK

Kontakt rådgivende ingeniør og gruppeleder, Mathias H. Kleppen, for en hyggelig prat.