med hjerte for det våte element

- Jeg fikk muligheten til å jobbe med noen av de beste i landet

BRATT LÆRINGSKURVE

Både i jobben og på fritiden forholder Rebeka seg til elementet vann. På den ene måten matematisk og logisk, den andre er ren begeistring, og begge deler finner hun i Seljord. 

Foran seg på skjermen har Rebeka detaljerte tegninger over et vannbehandlingsanlegg hun for tiden jobber med. Som en av fem ansatte på lokalkontoret til Norconsult i Seljord, har veien vært kort fra nyutdannet til medarbeider med stort ansvar.                     – Læringskurven er bratt og jeg lærer noe nytt hver dag, smiler Rebeka. Her får hun muligheten til å utvikle seg i den retningen hun ønsker. Våren 2017 var hun ferdig med sin master i fysikk, med spesialisering innenfor vann og avløp, noe hun ikke hadde planlagt da hun startet på utdanningen i Slovenia, men tilfeldighetene – eller var det kanskje kjærligheten – ville det annerledes.

I Slovenia møtte hun nemlig mannen som kapret hennes hjerte, men han var bare på gjennomreise og måtte etter en stund dra hjem til Norge. Etter et år med avstandsforhold sjekket Rebeka mulighetene for å være utvekslingsstudent. – Det ble et år på skole i Porsgrunn og den første sommeren fikk jeg jobb på Vestfold Vann, forteller hun. Året etter gikk Rebeka på norskkurs, samtidig som hun jobbet for Vestfold Vann og studerte Samfunnskunnskap for utenlandske studenter på fulltid i Bø. – Vi bodde i Porsgrunn og jeg pendlet. Det var et hektisk år, konkluderer hun. 

«Læringskurven er bratt, og jeg lærer noe nytt hver dag.»

Rebeka Fakin (27) | Strug, Slovenia | Samboer og hundeeier |Master i fysikk | Rådgiver i Norconsult | Turer med hunden, kajakkpadling og scrapbooking

DRIFTSOPERATØR FOR PILOTANLEGG

Så lenge Rebeka kan huske, har hun latt seg fascinere av fysiske lover og matematiske formler – å se det logiske i hverdagens mange begivenhetsrike sammenhenger. Også i utdannelsen ble det naturlig å gå denne veien. Hun kombinerte masterstudiet med jobben på Vestfold Vann og hun fikk mange spennende og store utfordringer. – Vi jobbet med alt fra vedlikehold av allerede eksisterende anlegg, til simulering av nye vannforsyningsnett, forteller Rebeka. – Vi skulle blant annet finne ut hvor det var mest egnet å plassere et basseng på 60.000 m3

Hun var i tillegg til dette driftsoperatør for et pilotanlegg, hvor de testet nye måter å rense vannet på. Det var her hun første gang jobbet med Svein Forberg Liane. Bekjentskapet som senere skulle lede henne til Seljord. Det var altså tilfeldighetene som sendte henne i retning vannets verden. For henne var det en ideell mulighet. Her fikk hun kombinere matematiske utregninger med fysiske lover. For hva skjer når nedbøren blir stor og grunnvannet stiger? – Med 2D-modellering av avløpsnett og overvannsnett kan en med detaljerte utregninger finne ut hvor mye kapasitet et anlegg må ha for å takle forskjellige nedbørsmengder, forklarer Rebeka. Det er blant annet slike konsulenttjenester hun og de andre i det nye lokalkontoret til Norconsult i Seljord tilbyr. 

«Med digitale verktøy kan det meste løses fra Seljord.»

 

EN UNIK MULIGHET

For hun havnet i Seljord. Etter avslutning av prosjektene begynte hun å søke jobber. Hun ville oppleve mer. Både i jobben og på fritiden. Det varte ikke lenge før hun fikk en spennende mulighet i Nes kommune like utenfor Oslo. Samtidig dukket det opp enda et tilbud. Fra Norconsult i Seljord. Valget ble enkelt for Rebeka.

– Jeg fikk muligheten til å jobbe med noen av de beste i landet, smiler hun. Hun sikter til Svein Forberg Liane og staben i toppetasjen på Næringsbygget midt i Seljord sentrum. – Jeg vokste dessuten opp i en liten bygd i Slovenia der alle kjenner hverandre og nærheten til naturen er umiddelbar. Rebeka snakker varmt om hjemplassen sin. Den minner henne om Seljord.

Hun og kjæresten valgte å flytte. De kjøpte hus og fra hjemmet til jobben er det kun en liten spasertur. Hun trenger ikke ta bilen fatt, eller sitte i kø. – Det liker jeg så godt, sier Rebeka, og ser ut av de store vindusflatene i Norconsult-etasjen. Der ute ligger Seljordvannet med sitt knallblå vannspeil.

Det er nemlig ikke bare i arbeidet Rebeka har hjerte for det våte element. – Å sette seg i kajakken og stille bryte den blinkende vannskorpen, det er ren og skjær begeistring, mener hun. Rebeka setter seg tilbake foran skjermen. Hun skal bare gjøre unna en liten arbeidsøkt til før hun, sammen med kjæresten, kan ta årene fatt.

«Å sette seg i kajakken og stille bryte den blinkende vannskorpen, det er ren og skjær begeistring.»

 

FAGHOOKS

– Vann og avløp (VA)

– Va-prosess

– VA-ledningsnett

– Forskning og utvikling (FoU)

– Drikkevannsforsyning 

– Norden som marked

 

– Prosjektleder og fagansvar

– Utviklingsprosjektering

– 2D Modellering

– 3D modellering

– Bygningsinformasjonsmodell (BIM)

– Møterom med VR

– Papirløs prosjektering

– Opplæring

– Utdanning

– Materoppgave

– Forskning

– Miljø

– Kraftfelt

 

 

VI TRENGER FOLK SOM KAN TA VERDEN HJEM TIL VEST-TELEMARK

Kontakt Mathias H. Kleppen for en hyggelig prat.